איך לקבוע מטרות- ולהשיג אותן How to set goals- and achieve them
- HER STUDY DIARY
- Oct 6, 2020
- 6 min read
מכירים את זה שמתחילה הקורונה ואנחנו מבטיחים לעצמנו שנעשה קורס דיגיטלי ונלמד יוקליילי וקוריאנית? אז זה הזמן לקבוע מטרות ברות יישום שנצליח להשיג בקורונה.

סוכות שמח לכולם! איך אתם מסתדרים בסגר?
כבר הבטחתם לעצמכם שתלמדו שפה, כלי נגינה ותקחו קורס דיגיטלי ברפואה של אוניברסיטת הארווארד?...
כן- סגר זו הזדמנות מדהימה וחד-פעמית להשקיע את הזמן הפנוי שנכפה עלינו כדי ללטש את הכישורים הישנים שלנו ולמצוא כישורים חדשים. אבל אם יש משהו שלמדנו מהסגר הקודם, זה שלרצות ללמוד קוריאנית באופן שוטף ולרשום את זה בתור "מטרה לסגר" זה לא מספיק כדי לגרום לנו להתחיל לדבר חופשי כמו מקומיים מסיאול.
אז איך בכל זאת יש אנשים שיוצאים מהסגר עם רזומה של כישורים חדשים- ובכלל, איך יש אנשים שמסוגלים לקבוע לעצמם בתחילת כל שנה מטרה או כמה מטרות ואשכרה להשיג אותן- בזמן שאנחנו גוררים את אותה המטרה כל שנה מחדש? (אופסי!)
בואו נדבר על זה, באמת. מה עושים אנשים שקובעים לעצמם מטרות- לעיתים, אותן מטרות כמו שלנו- והם משיגים אותן? מה הסוד?
אז לא- אין סוד, אבל כן יש דברים שאפשר לעשות שיהפכו את זה להרבה יותר קל ובר-השגה. הפוסט הזה יעסוק במעשים פשוטים ויישומיים שאנחנו יכולים לבצע על מנת לעזור לנו להשיג את המטרות שהצבנו לעצמנו. בואו נתחיל!
נתחיל מחלוקה של המטרות לקטגוריות.
במקום לעשות סיעור מוחות כולל של כל הדברים שאנחנו רוצים להשיג השנה- שיכול להיות מבלבל- בואו נחלק את המטרות שלנו לקטגוריות שאנחנו רוצים להתרכז בהן. בדרך כלל, אני מחלקת את המטרות לשלוש קטגוריות:
אישי- דברים שאני רוצה לשפר ברמה האישית והלא-לימודית, דברים שאני רוצה לשפר בגישה שלי, הישגים לא אקדמיים שאני רוצה להשיג.
לימודי- מטרות אקדמיות שאני רוצה להשיג, הרגלים לימודיים שאני רוצה לפתח והרגלים לימודיים שאני רוצה להשאיר מאחור.
מטרה שלישית לבחירה- והיא משתנה בכל שנה בהתאם למה שאני מעוניינת להתמקד בו. השנה, לדוגמה, בחרתי בלמידת ספרדית כדבר שאני רוצה להתמקד בו ומעוניינת לראות בו שיפור משמעותי.

אך כפי שאתם רואים- השנה הוספתי קטגוריה נוספת, שהיא קורונה.
המצב המיוחד שאנחנו נמצאים בו גרם לי לחשוב שאני צריכה להציב לעצמי מטרות מעשיות כדי לשמור על עצמי על המסלול ולהבטיח שאני לא... נו, עושה בינג'ים של אמילי בפריז בנטפליקס כל היום.
הצעד הבא: חשיבה על מטרות
אני לא חושבת שאני צריכה להסביר את החלק הזה יותר מדי. אתם יודעים מה לעשות!
בהתאם לכל קטגוריה, חשבו על מה הייתם רוצים להשיג או הרגל שהייתם רוצים לסגל לעצמכם.
אם בכל זאת אתם מתקשים במציאת רעיונות- אני בשמחה אשתף אתכם את המטרות שאני הצבתי לעצמי.
קטגוריה ראשונה: לימודים

לקבוע תאריכי למידה ולעמוד בלו"ז- תכנון למידה ובניית שגרת למידה היא דרך טובה מאוד לוודא שאנחנו לומדים מספיק למבחן מתקרב ולא נזכרים ללמוד חומר בדקה התשעים, וגם ליצור הרגל בו אנחנו מתרגלים חומר באופן קבוע, ועוזרים למוח שלנו להבין את החומר יותר טוב ולא רק לשנן. זו ללא ספק מטרה שאני רוצה להשיג.
לא לדחות עבודות להגשה לרגע האחרון ולבנות תכנית למידה להכנת עבודות- אני מרגישה די בטוחה להגיד שאת המטרה הזו די השגתי, וכבר יצא לי לבנות "תכנית למידה" (כזו או אחרת) לעבודות הגשה ולעמוד בה. הלחץ ללא ספק יורד פי כמה וכמה כשלא צריך להגיש עבודה של 120 תרגילים בזמן קצר של יומיים.
ללמוד מטעויות במבחנים- זו מטרה שמאוד חשובה לי. למידה מטעויות היא מאוד אפקטיבית, וחשוב להבין מה עשינו לא נכון כדי לדעת מה לעשות נכון בפעם הבאה.
למצוא מקורות ללמידה עצמית- בעיקר עכשיו כשבית הספר עבר למתכונת מקוונת, מומלץ מאוד למצוא דרכים להשלים את מה שלמדנו מהשיעור למקרה שצצות שאלות או שאנחנו מרגישים שאנחנו צריכים עוד תרגול בנושא. הנה פוסט בנושא למידה עצמית שכתבתי לא מזמן!
לא לוותר על שאני מבינה את החומר! - גם זו מטרה שאני רוצה להעמיק בה, כיוון שלעיתים אני אומרת לעצמי שאני אבין את זה בהמשך ולמעשה יוצרת פער לעצמי. אם אתם גם כן מרגישים ככה- הצטרפו אליי במטרה הזו! חשוב לוודא שאנחנו לגמרי מבינים את החומר לפני שאנחנו ממשיכים הלאה.
קטגוריה שנייה: אישי

להשקיע בתחביבים שלי וללמוד מעבר ל"שעות הרגילות"- אני נוטה להיות זו שמשקיעה בתחביבים שלה ואחרי כמה זמן מרגישה חוסר מוטיבציה להמשיך להתאמן. בהרבה מאוד תחביבים (כמו ריקוד, נגינה וכן- גם קליגרפיה!) אימון ותרגול הם הדרך להצלחה- וזה דורש השקעה של זמן, גם מעבר לשעות הפרונטליות מול המורה או המדריך.
למצוא זמן לעצמי להירגע מעומס לימודי- כי מי יודע שאני מעמיסה על עצמי לימודים, ואי אפשר לחיות בין ספרים וחוברות כל היום. אחד מהדברים שמצאו חן בעיניי הוא יציאה להליכות (בהתאם להנחיות משרד הבריאות, כמובן!) עם פודקאסט או ספר קולי, כדי להתנתק לרגע מהרשימות והלו"זים ולהירגע.
לבלות יותר זמן עם חברים- מסביר את עצמו, אך חשוב לציין: בזום! אני ממש מתגעגעת לחברים שלי ולתדירות בה היינו מבלים לפני הקורונה, אבל אנחנו מתעקשים לא לתת לזה לעצור בעדנו ולהמשיך להיפגש גם בזום.
ללמוד משהו חדש- אין לי הרבה רעיונות לדברים שכאלה כרגע, אבל יש לי גיטרה בבית- אז אני רוצה ללמוד קצת עליה!
לחזור ללמוד משהו ישן- האמת היא, שעדיין לא החלטתי מה זה יהיה, אבל הקונספט מאוד קורץ לי...
להשקיע בפרוייקטים אישיים- בין אם זה לכתוב או לעצב אלבומים (תחביב ספציפי שיש לי)- חשוב לי לתת גם לפרוייקטים שאינם קשורים לבית הספר מקום בלו"ז היומי שלי.
קטגוריה שלישית: ספרדית

אז כן- זה כתוב בספרדית, כי למה לא?
אבל בתרגום לעברית:
לדבר עם דוברי ספרדית מקומיים מספרד ואמריקה הלטינית- כי אחד הדברים שהכי חשוב לעשות כשלומדים שפה זה לדבר כמה שיותר, ובעיקר עם מקומיים ואלה ששפת האם שלהם היא השפה שאתם לומדים! וזו דרך מדהימה להכיר חברים מכל העולם, שזה בונוס ע-נ-ק.
לקרוא ספר לגמרי בספרדית- למעשה, כרגע אני קוראת שניים! אחד מודפס (שלוקח לי יותר זמן לעבור דרכו), ואחד מוקלט שאני שומעת כשאני עושה הליכות. קריאה בשפה שאני לומדת זה דבר שמאוד חשוב לי, כיוון שאני רוצה לעשות את הדברים שאני אוהבת עם השפה. ובכלל, להיות מסוגלת לטוס ברחבי העולם ולקנות ספרים בשפה המקומית זה קונספט שאני מאוהבת בו עד מעל לראש! 😍
להתקדם משלב A2 לשלב B1 או B2- בשפות אירופאיות קיימת שיטת קביעת שלב בידיעת השפה. בעיקרון, צריך לקחת מבחן בקיעות כדי ברצינות להשיג כל שלב (במקרה של הספרדית: DELE), אך בגדול שלב A1 אומר כי אני מסוגלת להבין דברים פשוטים מאוד ולהציג את עצמי. שלב A2, שאני נמצאת בו, אומר שאני מסוגלת להבין יותר ולהביע רעיונות כגון לספר על המשפחה, קניות וכו'. המטרה שלי היא להגיע לשלב B1- בו אני יכולה לתאר חוויות, חלומות ושאיפות ולהסתדר בסיטואציות שבדרך כלל קורות כאשר מטיילים במדינה דוברת השפה. ברמה B2 כבר ניתן להבין קונספטים מתוך טקסטים מעט מורכבים, כמו כן לתקשר באופן חופשי עם דוברי השפה. זה קצת שאפתני מדי, לכן אני בעיקר מתרכזת בלהצליח להגיע לשלב B1.
קטגוריה רביעית: קורונה

לעשות פעילות גופנית לפחות 3 פעמים בשבוע! ואני עושה את זה! (בינתיים).
לקרוא לפחות 2 ספרים בחודש- עמדתי בזה בחודש ספטמבר, ואני מקווה לעמוד בזה גם עכשיו. כרגע, אני קוראת את WAYWARD SON של RAINBOW ROWELL.
לקחת קורס דיגיטלי אחד לפחות (בכל השנה)- עשיתי את זה כבר, ואני עדיין לא סיימתי אותו כיוון שהוא מאוד ארוך.
לנגן בפסנתר יותר- הלוואי (!!!) שאני אעשה את זה, אני ניהנת מהנגינה מאוד. בהצלחה לי!
ללמוד 2 אקורדים בגיטרה- ציינתי את זה כבר בתור משהו חדש שאני רוצה ללמוד. מעניין לאן זה ילך!
לכתוב כמה שיותר- כתיבה היא תחביב מאוד דומיננטי אצלי, ואני ללא ספק רוצה לתת לה הרבה יותר מקום, בעיקר בזמן הקורונה.
ועכשיו- בואו ותרחיבו בעצמכם
בדיוק כפי שאני כתבתי כמה משפטים על המטרות שלי, כתבו בנפרד מהרשימה ממקודם (או יחד איתה, לבחירתכם) כמה משפטים על המטרות שלכם. מה המטרה כוללת? מה עשיתם עד עכשיו שלא היה בסדר ואיך אתם רוצים לתקן את זה?
מצאו את ה"למה"
חשוב למצוא את המוטיבציה שלכם ל-למה בעצם אתם רוצים להשיג את המטרה הזו? מה יצא לכם מזה?
אם זו שפה: מה היה בה שכל כך אהבתם אותה? מה מניע אתכם ללמוד אותה דווקא?
אם זה תחביב: למה התחלתם לעסוק בו? מה גורם לכם לאהוב אותו?
חשוב לדעת מה המניע שלכם, כי מתישהו יכול להגיע היום בו תרגישו חסרי מוטיבציה לחלוטין, והמניע הזה יהיה מה שימנע מכם מלנטוש את המטרה לחלוטין.
פרקו את המטרה לתת-מטרות (ניתנות למדידה)
קשה לדעת איך להשיג את המטרה "להגיע לרמה B1 בשפה מסוימת". מסכימים איתי?
תיאורים כלליים מקשים עלינו לבנות את תכנית הפעולה שלנו, כי אנחנו לא בטוחים איך אנחנו אמורים להגיע מנקודה A ל-Z, כאשר אנחנו לא מתארים את נקודות B, C, D...
רשמו מהן התת- מטרות שאתם רוצים להשיג שיכוונו אתכם בדרך להשגת המטרה הגדולה.
ואם אנחנו נשארים בדוגמה של השפה, תת-המטרות יהיו:
-לקבוע שיחה קבועה עם החבר/ה מחו"ל פעם בשבוע
-לקרוא כתבה אחת על אקטואליה מעיתון מקומי בשפה
-לכתוב פסקה אחת ביומן בשפה שאנחנו לומדים
-לקבוע שיעור אחד בשבוע
וכו'. תת-מטרות שכאלה הן הרבה יותר ברות השגה וקלות לעקוב אחריהן- הן ניתנות למדידה על בסיס יומי/שבועי/חודשי, ואם אכן נבצע אותן על בסיס קבוע- הן מקרבות אותנו לנקודה Z שלנו, הלא היא המטרה הגדולה שהצבנו.

עקבו אחרי ההרגלים שלכם
כפי שציינתי בפסקה הקודמת- תת-מטרות הן ניתנות למדידה, כלומר- אפשר לעקוב אחריהן בטראקרים.
אחרי המטרה "ללמוד את סונטת אור ירח של בטהובן בפסנתר" אי אפשר לעקוב בטראקרים, אבל אחרי "להשקיע 10 דקות ביום לאימון בפסנתר" לגמרי אפשר.
לא כולם מתחברים לטראקרים ומעקבים אחר הרגלים, אבל הם דרך טובה לשמור עלינו חדורי מטרה. אני בעבר למשל- מאוד לא התחברתי אליהם, אך כרגע חזרתי בכל הכוח ואני מצליחה להתמיד בהם מאוד.
אם צריך- תכנית פעולה
בדיוק כפי שבנינו תכנית למידה חודשית בפוסט הקודם, ניתן להכניס לשם גם את המטרות שלכם כחלק מהתכנית.
לקבוע תאריכי אימון במקום תאריכי למידה ולחלק את החומר בהתאם.
אני לא עושה את זה (לפחות לא באופן קבוע כמו שאני עושה את האחרים)- אבל אם אתם מרגישים עמוסים במיוחד, ושאם לא תקבעו את התאריכים אז תשכחו: לכו על זה!
ולסיום: תישארו חדורי מטרה ומלאי השראה. פשוט תעשו את זה!
אין מה לעשות יותר, נגמרו לי הטיפים- עכשיו כל מה שנישאר זה לעקוב אחר התכנית ולעשות את זה.
אין לי הרבה מה להוסיף, אבל אני כן ממליצה לעקוב אחר עמודים באינסטגרם ולחפש השראה בפינטרסט בנושא המטרות שלכם, כדי לקבל את מנת ההשראה היומית שתשמור עליכם מלאי מוטיבציה כדי להשיג את המטרות.
בהצלחה!
אני מקווה שהפוסט עזר ומצא חן בעיינכם- זה נושא ענק ולגמרי יש עוד מה להרחיב.
ספרו לי בתגובות באינסטגרם מהן המטרות שלכם ומה אתם עושים כדי להשיג אותן- אשמח לשמוע מכם כרגיל!
כמו תמיד, כתבו לי באינסטגרם ב-her.study.diary@ או במייל- herstudydiary@gmail.com לכל תהיה, פנייה לעצה או סתם כדי להגיד היי. אשמח לשמוע מכם!
עד לפעם הבאה!
Comments