Self- studying tips - קצת על למידה עצמית
- HER STUDY DIARY
- Mar 30, 2020
- 4 min read
Updated: Jul 5, 2020
למידה עצמית- המיומנות שכל תלמיד וסטודנט נאלץ לרכוש, בין אם רצה ובין אם לא, על מנת לשרוד את תקופת הקורונה. בפוסט הזה אסביר קצת על אותה למידה עצמית ואיך ניתן לשפר את שלכם.

בתור לומדת עצמאית סדרתית, היה לי ברור שאכתוב לכם מתי שהוא את הטיפים שלי ללמידה עצמית בפלטפורמה הזו במוקדם או במאוחר- אבל לא רק שהמוקדם הגיע מוקדם משחשבתי, אלא גם שזו לא בדיוק הלמידה העצמית שאני התרגלתי אליה ושאני הייתי יכולה לתת לכם את הטיפים שלי עליה- זו למידה עצמית עם הרבה, הרבה פחות אמצעים ועזרה של מורים בדרך.
אני מעריכה, כמובן, את העזרה העצומה של מערכת החינוך והמורים בפרט כשזה נוגע למשבר הקורונה. מהניסיון שלי, מורים היו סבלניים ואכפתיים בצורה בלתי רגילה כלפינו, התלמידים, והשקיעו מזמנם כדי להמשיך ללמד אותנו כשורה, למרות שברור לכולנו כי המצב איננו כשורה, ולמעשה- אף אחד לא יודע מתי הוא ישוב להיות כפי שהיה.
עם זאת, להגיד שלמרות המאמצים הרבים והמוערכים הלמידה היא אותו דבר, לא יהיה נכון- אני, תלמידת כיתה ט', מודעת לכך שהשכבה שלי נפגעה הרבה פחות מאשר שכבות הלומדות לבגרות, תלמידי החינוך המיוחד או ילדים העולים לכיתה א'. למרות זאת, אנחנו- שחיכינו בציפייה לקבל את התשובות למיונים למגמות, כיתות מצוינות וסיוע, חלוקה ליחידות במתמטיקה ואנגלית- עומדים באוויר עם אינספור שאלות לגבי מה יקרה בעתיד, כשכמובן הגדולה מכולן היא איך, איך מצמצמים את הפער?
אז אני מנסה לצמצם את הפער שלי, וזה מה שאני ניסיתי ומנסה לעשות בשבועות האחרונים (חוץ מלנסות שלא לתת לחרדה שבאוויר להגיע אליי, שזה פוסט אחר לגמרי, כמובן). עם הזמן גיבשתי הרגלים וטיפים ניתנים ליישום שאני יכולה לחלוק אתכם, מניסיון הלמידה העצמית (2.0) שלי.
בואו נתחיל בהתחלה: קומו בשעה קבועה.
וכשאני אומרת שעה קבועה, אני לא מתכוונת שאנחנו צריכים לחזור לקום בשש בבוקר, כמו שהיינו קמים לפני, כדי להספיק לאוטובוס ולשיעור הראשון. ליהפך, אין צורך להילחץ מזה- קומו בשעה שנוח לכם לקום, שעה מאוחרת אפילו. (בעירבון מוגבל כמובן, אני לא ממליצה לקום בשלוש בצהריים...) הרעיון הוא: לקום מתי שנוח לכם, בלי לחץ, בלי שביזות יום א'- מוכנים ללמוד ולהתרכז.
אני מתעוררת בדרך כלל בסביבות 10, אבל עכשיו כשנכנסה לחיינו הלמידה המקוונת שוב, אני קמה בסביבות 9- שותה קפה (זה, בעצם, הזמן האמיתי בו אני מתעוררת!) , מתארגנת (לא! להישאר! בפיג'מה!) ומתחברת לשיעורים המקוונים.
תכננו את הזמן שלכם מראש- בדיוק כמו שהייתם מתכננים לפני (כמעט).
אז כמובן שאין צורך לתכנן לפרטי פרטים, אם הייתם עושים זאת לפני. אני, למשל, לא עשיתי עמודי תכנון שבועי עד שהתחילו הלימודים המקוונים שוב ופורסמה המערכת המקוונת שלנו.
עם זאת, אני כן ממליצה לשמור על תכנון זמן כלשהו במהלך הבידוד החברתי- מה אתם לומדים מתי (נגיע לזה!), אם אתם רוצים לעשות דברים מיוחדים בימים מסוימים (יום ראשון- מסיבת זום עם החברים, יום שני- סדר טוטלי בארון הבגדים, וכו').
כשזה נוגע ללמידה עצמית, אני ממליצה מאוד לתכנן את הזמן לגבי זה- אם אתם לוקחים קורסים דיגיטליים, מתי הפגישות? אם הקורסים עצמאיים- איך אתם מתכננים את הזמן כך שתלמדו בקביעות (בלי דדליין או מורה שיזכיר לכם ללמוד)?
יש כמה דרכים שבהן אתם יכולים לעשות זאת:
אתם יכולים לכתוב מה אתם לומדים בכל יום בפריסה חודשית.
אתם יכולים לכתוב מה אתם עושים בכל יום בפריסה שבועית.
אתם יכולים ליצור לעצמכם לו"ז יומי קבוע שאומר מה עושים בכל יום בכל שעה, זאת בהנחה שהלו"ז נשאר אותו הדבר בכל יום. כמו שכתבתי, אין צורך לתכנן על הדקה- אחרי הכל, אחד הדברים החיוביים בהסגר הזה זה הזמן שיש לנו להירגע ולהוריד הילוך.
GIF
חפשו מקורות למידע ולמידה
למידה עצמית בתקופה הזו תצטרך להתאפיין בלמידה מראש של נושאים עתידיים, כדי לצמצם את הפער. כאמור, קשה ללמוד נושאים שלא למדנו בכיתה לבד לגמרי, אבל זה בלתי אפשרי אם אין לכם מאיפה ללמוד: צריך מקור מידע כלשהו על מנת ללמוד ממנו. מאיפה משיגים כזה?
דבר ראשון, אם רכשתם ספרים בתחילת השנה או שקיבלתם מביה"ס- זו נקודת התחלה מעולה. יש הסברים בספרים ולעתים גם שאלות לתרגול שאפשר לעבוד לפיהן. איך מתחילים? התחילו מלהמשיך מהנקודה האחרונה בה עצרתם, ובהמשך עבדו לפי הסדר הכרונולוגי של הנושאים בספר.
מה עושים כשלא מבינים נושא מסוים בספר?
חפשו באינטרנט הסברים על הנושא, סרטוני יוטיוב או בקשו מאנשים שיודעים את הנושא עזרה.
הקימו קבוצת למידה
גם אם אתם לא לומדים קבוצתיים בדרך כלל, צריך לזכור שלמידה בקבוצת למידה עכשיו היא לא אותה למידה קבוצתית שאנחנו רגילים אליה- בניגוד לפעם, עכשיו אין בעיה של מרחק נסיעה או אילו ימים נוחים למי... ליהפך, קבוצת למידה יכולה להיות עזרה ענקית כשלומדים חומר חדש.
בכל פעם, מישהו אחר יהיה אחראי להעביר את החומר החדש לכל הנוכחים בקבוצה ולוודא שכולם הבינו. בצורה הזו, חלקו את החומר ביניכם כך שכל אחד ייקח חלק בלמידה ובלימוד.
יש לא מעט קורסים דיגיטליים חינמיים מפוזרים ברחבי האינטרנט. אם אתם רוצים קורסים בעברית, כנסו לאתר CampusIL - יש שם מגוון קורסים מקוונים חינמיים. הפלטפורמה מאוד נוחה ומשלבת סרטונים, שאלות לתרגול ודיון עם לומדים אחרים- מומלץ ביותר! אני לוקחת שם את הקורס "וירוסים- איך מנצחים אותם?" ו-"ממה העולם מורכב: מבוא לכימיה כללית".
קורסים מקוונים באנגלית יש, כמובן, הרבה יותר- אתרים כמו EdX, Coursera ואוניברסיטאות יוקרה גם כן מציעות קורסים מקוונים שלהן בחינם. הנה, למשל, הקורסים המקוונים של אוניברסיטת HARVARD! גם לילדים ונוער יש קורסים מקוונים בגובה העיניים. באתר מכון דוידסון יש קורסים דיגיטליים שחלקם בחינם.
קורסים מקוונים כאלה הם מעולים מכיוון שהם משלבים דרכי למידה שונות, גמישים מבחינת שעות ונוחים לתפעול.
זה הכל לפוסט הראשון בבלוג (וואו!) אני חייבת להודות- בזכות העובדה שאני מכירה אתכם כבר מעמוד האינסטגרם, הוא היה הרבה יותר קל לכתיבה משחשבתי.
אני מקווה שבפלטפורמה הזו אוכל לפרט הרבה (הרבה) יותר משיכולתי שאינסטגרם, וכך לחלוק אתכם את הטיפים שלי בצורה מפורטת וברורה יותר. כמו באינסטגרם, אתם יותר ממוזמנים להשאיר לי לייק על פוסטים שאהבתם, ותגובה אם יש לכם שאלות, תהיות או פרגונים (שיתקבלו בשמחה).
ספרו לי- מה הטיפים שלכם ללמידה עצמית? איך אתם מתמודדים עם שגרת הלמידה החדשה הזו?
עד לפעם הבאה...
댓글