top of page

איך לבנות שגרת למידה וגם: פרינטבל משלים למנויי הניוזלטר- How to build a study routine

  • Writer: HER STUDY DIARY
    HER STUDY DIARY
  • Sep 29, 2020
  • 5 min read



בניית שגרת למידה (או תכנית למידה) יכולה להקל ולעזור בהתקדמות בלימודים ולמידה למבחנים. בפוסט הזה, אפרט את כל הדברים שיכולים לעזור לכם ולכן לעשות בדיוק את זה.


שנה טובה לכולם וכולן!

מקווה שהצום היה קל ומועיל לאלה מבניכם שבחרו לצום השנה.

הפוסט הפעם יעסוק בשאלה: כיצד אני בונה שגרת למידה שמתאימה לי? איך אני מתכנן או מתכננת לחודש פרודוקטיבי ושומר או שומרת על המטרות שלי?


אם גם אתם התחבטתם בשאלות הללו- הגעתם למקום הנכון!

בניית שגרת למידה או שמירה על עקביות כלשהי בלמידה זו דרך מעולה לשמור על העבודה לקראת השגת המטרות שלנו.

למעשה, תכנון שגרת למידה חודשית מראש יכולה להקטין גם את הזמן היומי שאנחנו לומדים ולהקל על העומס!

אז איך בדיוק אנחנו עושים את זה? המשיכו לקרוא.


קביעת מטרות

כמו שכתבתי, שגרת למידה היא דרך טובה לשמור עלינו בדרך הנכונה להשגת המטרות- אך בשביל להשיג מטרות עלינו קודם לקבוע מהן המטרות שלנו.

אני ממליצה לקבוע את המטרות השנתיות לשנת הלימודים האקדמית, אך גם מטרות חודשיות שיסיעו לנו בלמידה ובהתמדה כל חודש בחודשו. ובכלל, אופי העומס בכל חודש יכול להשתנות, לכן זה רק הגיוני שנקבע מטרות שמתאימות לנו יותר בהתאם לאורח חיינו באותה נקודת הזמן.

נסו לחשוב- מה חשוב לי להשיג? ממה חשוב לי להימנע? מה הייתי רוצה לעשות יותר? מה אני יכול/ה להשיג החודש שיפיק לי תועלת ויעזור לי להשיג מטרה גדולה יותר?

שאלות אלו יעזרו לכם לבנות את ההרגלים סביב המטרות הסופיות שאתם רוצים להשיג.


קביעות דד-ליין

הצעד הבא שלנו זה לדעת מהם התאריכים החשובים החודש ולסמן אותם במקום שנדע לראות אותם בבירור ולתכנן את הזמן שלנו לפיהם. אפרט על איך עושים את זה בדיוק בהמשך.

אך אם הדרך שאמליץ עליה עוד מעט פחות מתאימה לכם, העיקר הוא לדעת מתי המבחנים שלכם וכל התאריכים החשובים שמצריכים למידה מראש כדי שתוכלו להתארגן אליהם ולהתאים את הלו"ז שלכם אליהם, תוך שמירה על איזון בין לימודים לחברים, משפחה ותחביבים.

בדרך כלל בבית הספר היסודי, חטיבות הביניים והתיכון לא מפורסם סילבוס שמפרט את כל מה שלומדים מתי כמו באוניברסיטה, אבל ידיעה מוצקה של לוח המבחנים תספיק לגמרי- ואנחנו נקבע את סדר הלמידה לפי הדחיפות.


ולפני שאני ממשיכה: הודעה למנויי ומנויות הניוזלטר!

עם עליית הפוסט לאוויר נשלח אליכם ואליכן פרינטבל מיוחד שמשלים את הפוסט הזה. מדובר בשני דפי A4 של תכנון למידה ושגרת למידה חודשית הכוללים: פירוט נושאים ללמידה (ניתן להשתמש לפי קידוד צבעים כפי שאסביר בהמשך), מעקב אחר הרגלים (15*3 + 16*3) ופירוט אותם ההרגלים בתחתית העמוד. בעמוד השני יש לוח חודשי של 5*7 עם אפשרות לעשות קידוד צבעים.


כמו כן, יש גם גרסה באנגלית למי שמעדיף או מעדיפה!



שתי הגרסאות מחכות לכם בניוזלטר, למנויים שנרשמו עד יציאת הפוסט הזה. למי שפספס את ההרשמה- לצערי הניוזלטר יוצא רק למי שנרשם לפני הפוסט שאתם קוראים כרגע ולא ניתן להשיג אותו בדרך אחרת. לכן הירשמו לבלוג בתום קריאת הפוסט הזה ולא תפספסו את הפרינטבל הבא! ניוזלטרים יוצאים רק פעם בחודש עם פרינטבל חודשי, כך שאין טעם לדאוג שאציף לכם את תיבת הדואר הנכנס. (;


ובחזרה לנושא...

כעת ניגש למלאכה עצמה. כדי להסביר את הדרך בה אני מתכננת, עיצבתי ספראד ייעודי בבולט ג'ורנל. חשוב לציין כי אין צורך לעשות כל אחד מהשדות אם אינכם מרגישים צורך- האמת היא שגם אני לא עושה את כל השדות כל פעם. התאימו את השיטה לעצמכם, זה תמיד הרעיון הכי טוב!


דבר ראשון- מה תכננתי

עשיתי לעצמי לוח חודשי של משבצות בגודל 4*7- זה יהיה הלוח החודשי שלי. לידו שרטתי קופסה (אשר אפרט מה אכתוב בה עוד מעט), מודל לטראקר שבועי (!!), מעליו רשימת דברים לעשות (TO DO LIST) ולידיה שדה לפירוט חומרי הלמידה.

חשוב לציין שגם את הדרך שלי אפשר ורצוי מאוד להתאים לעצמכם ולמה שאתם אוהבים ומותאם למטרות שלכם. תרגישו חופשי לעשות שינויים בעיצוב, מיקום, ייעוד וכל מה שמתחשק לכם. אם אתם מעצבים תוכנית לימודים כזו או משתמשים בפרינטבל - העלו לאינסטגרם בפוסט או סטורי ותייגו אותי!


עכשיו נשאלת השאלה- כיצד את ממלאה את התוכן?

טוב ששאלתם! בואו נתחיל להכניס את הנתונים (הפיקטיביים לצורך דוגמה).



נתחיל מהכנסת תאריכים, ימי מבחן, למידה וקידוד צבעים.

אני מאוד אוהבת קידוד לפי צבעים כיוון שאני מאוד ויזואלית- ברגע שאני פותחת את היומן ומסתכלת על שבוע מסוים, לפי הצבעים בלבד אני יודעת מה יש לי ומתי.

לא כולם כאלה, אבל למי שכן מרגיש או מרגישה שצבעים וסימנים בולטים לו או לה מאוד ונוטים לזכור בקונוטציה של צבע, אני ממליצה מאוד למצוא מערכת קידוד צבעים כלשהי. במקרה הזה, לכל מקצוע הענקתי צבע מסוים ואת המפתח כתבתי בקופסה התחתונה מימין בדף 130.

למען האמת, כאשר יש לי קידוד צבעים בדרך כלל אני לא טורחת לעשות מפתח כיוון שאני לא מרגישה צורך לכתוב את הכל, ואני זוכרת את הקידוד בעל פה די מהר. אם אתם נוטים לשכוח, תמיד אפשר לכתוב ולהוריד את המפתח בפעמים הבאות אחרי שמתרגלים.



מעבר לכך, הכנסתי תאריכים (שאינם אמתיים- הלוח אמנם תואם את אוקטובר 2020 אך המבחנים וימי הלמידה הם רנדומליים לגמרי לצורך הדגמה!) למבחנים וימי למידה לפי קוד הצבעים שבחרתי. כאשר יש מבחן כתבתי בבירור מבחן, וכל שאר ימי הלמידה סומנו כצבע לפי הקוד.

עוד על כך, ימים שסומנו בכוכב (ימי שני) היו ימים בהם קבעתי לעשות פעילות גופנית ארוכה (הליכה/ריצה)- כי חשוב מאוד לשמור על אורח חיים בריא גם בתקופת מבחנים, בה הפעילות הגופנית היחידה שמתחשק לעשות היא שינה...



הצעד הבא- פירוט נושאי ימי הלמידה

מה שהופך בניית שגרת למידה או תכנית למידה חודשית למקלה על העומס הלימודי בתקופת מבחנים היא העובדה שהיא מתוכננת מראש- כפי שראינו מקודם, החלטנו על ימי הלמידה כך שיהיה לנו מספיק זמן ללמוד את כל החומר ולחזור עליו לפני המבחן, ובכך ללמוד כל יום זמן קצוב וחומר ממוקד, לעומת למידה של שעות על שעות שמפוזרת לגמרי.

בטבלה השמאלית ביותר הכנסתי את חומרי הלמידה (בעמודה האמצעית), מסודרים לפי המקצוע והתאריך (בעמודה השמאלית). את הCHECK על סשן הלמידה נסמן בעמודה הימנית ביותר על פי סימנים לבחירתנו.




ולאחר מכן- מעקב אחרי הרגלים

חשוב לשמור על תחביבים והרגלים גם בתקופה עמוסה של לימודים, ודרך אחת להגביר מוטיבציה היא על ידי מעקב אחרי אותם הרגלים!

ההרגלים אותם בחרתי עבור הדוגמה הם קריאה, מדיטציה, עשיית ספורט, תרגול שפה ו7 שעות שינה. כמובן שאפשר באותה המידה לבחור בהרגלים אחרים כגון כתיבה ביומן, ציור, נגינה ולמעשה- כל הרגל שאתם מרגישים שאתם רוצים למדוד את ההתמדה שלכם בו.

מודה- עשיתי טעות! הכנסתי בטעות מעקב שבועי אחר הרגלים במקום חודשי, וזה מפני שרציתי לכווץ את הכל לכמה שפחות עמודים.

אם אתם רוצים בכל זאת לשמור על העיצוב כמו שעיצבתי אותו מלכתחילה, זו לא בעיה- במידה ואתם עושים עמודים שבועיים, הכניסו להם טראקר שבועי ובמידה ולא- בחרו שבוע עמוס במיוחד שאתם רוצים לשים עליו "זכוכית מגדלת" ולשים בו לב במיוחד האם אתם מקיימים את ההרגלים שעוזרים לכם להגשים את מטרותיכם או שומרים עליכם בריאים.



האחרון שנשאר: משימות כלליות

הסיבה ששמתי גם TO DO LIST היא שעם כל הלמידה למבחן, חשוב עדיין להיות מודעים לכל שיעורי הבית שצריך להגיש וכל המשימות היומיומיות שצריכות להתבצע. אמנם פה לא עשיתי את זה, אבל כמובן שגם אותם ניתן לקודד לפי צבעים!



ולסיום...


טיפים כלליים לבניית שגרת למידה


ייעדו חלל למידה פרודוקטיבי

דיברתי אודות חללי למידה יותר מדי! אבל אדבר שוב.

חשוב מאוד למצוא מקום קבוע ונוח עם סביבת למידה מיועדת ונקייה כדי לבצע את התכנית המסובכת שתכננו.


קביעת חזרות ושיעורי עזר במקרה הצורך

לא תמיד ניתן לעשות את זה, אבל מומלץ לעשות חזרות קבועות על החומר כדי לוודא שאנחנו יודעים אותו. אם יש לכן זמן בלו"ז, נסו לקבוע חזרות שבועיות או חודשיות במקצועות שאתם יודעים שאתם זקוקים לחזרה בהם.

כך תוכלו לדעת מהם הנושאים החזקים שלכם ובמה אתם צריכים לפנות למורה, מורה פרטי, הורה, חבר (או אינטרנט) כדי להשלים, ולא רק לפני מבחן.


תשאירו ימים פנויים!

במקרה הזה תכננתי למצב חירום בו יש מבחן בביולוגיה, לשון, כימיה, פיזיקה ומתמטיקה באותו החודש ובהפרשים קצרים אחד מן השני.

אבל לא כל החודשים הם כאלה, אז ברור שמומלץ להשאיר ימים בהם אתם פנויים לגמרי להירגע, להיפגש עם חברים (בזום! 😷) או סתם להירגע עם ספר או סרט.


דעו את כמות הזמן שאתם צריכים כדי ללמוד למבחן

בדרך כלל יש מעין תחושת בטן כזו, אבל נסו לחשוב כמה זמן אתם צריכים ללמוד לכל מבחן.

יכול להיות שאתם צריכים שבועיים כדי ללמוד למתמטיקה ברוגע, אבל רק שלושה ימים כדי ללמוד למבחן בספרות.

זה בסדר וזה לגיטימי- רק זכרו את זה כשאתם מתכננים את החודש שלכם.


זה הכל לפוסט הפעם!

מקווה שהיה מועיל ומעניין לכולם.

האם בניתם/ן אי פעם שגרת למידה לעצמכם.ן? מהם ההרגלים שאתם מבצעים כדי לשמור על אורח חיים בריא בתקופות עמוסות מבחינה לימודית?


כרגיל, על כל שאלה תגובה או סתם שלום- מוזמנים ומוזמנות לפנות אליי באינסטגרם (her.study.diary@) או במייל- herstudydiary@gmail.com .

עד לפעם הבאה!


Comments


  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

© 2020 by Her Study Diary.

All the rights to the content, photos, videos and posts belong to the creator alone. 

Proudly created with Wix.com

Thanks for submitting!

bottom of page