top of page

המדריך לפרודקטיביות בחופשה- The guide to productivity in the summer vacation

  • Writer: HER STUDY DIARY
    HER STUDY DIARY
  • Aug 8, 2021
  • 6 min read

איך חוזרים לשגרת למידה כלשהי אחרי שנת לימודים מתישה? בואו ננסה ביחד.




אחרי שנת לימודים מתישה כמו זו שעברה עליי השנה, הדבר האחרון שרציתי לחשוב עליו למשך שבועות היה למידה נוספת. כל מה שרציתי לעשות זה לנוח, להשלים את כל פערי הנטפליקס שצברתי ולשכוח מעבודת הקיץ שלי במתמטיקה, שבינתיים התחילה להעלות אבק על שולחן הכתיבה שלי. ולא רק עבודת המתמטיקה, אלא גם הפערים בפיזיקה וכימיה, עבודת הגמר שלי, משימות הקריאה באנגלית... הרשימה ארוכה!


השתדלתי, אני עדיין משתדלת (לפעמים בהצלחה רבה יותר, לפעמים פחות) לא להלקות את עצמי יותר מדי על הרצון לנוח במקום לעבוד. כמו שכבר אמרתי, השנה האחרונה הייתה מתישה בלשון המעטה; תחושה שאני מאמינה שלא רק אני מרגישה, אלא דור שלם של תלמידים שצברו פערים בגלל ההיעדרות הממושכת מהכיתה הפרונטלית. את כל הפערים האלה נדרשנו להשלים, ואת חלקם גם נדרשנו להשלים לבד.

ניסיתי, אני עדיין מנסה, לעבוד בתנאים הרבה פחות אינטנסיבים. להוריד מהירות.


אבל עכשיו, סוף יולי-תחילת אוגוסט, התחלתי להרגיש קצת יותר פרודוקטיבית - אפילו התחלתי לכתוב שוב לHER STUDY DIARY, ולהיות יותר נוכחת באינסטגרם - אבל גם מעט לחוצה בזמן לסיים את כל הפרוייקטים בזמן לתחילת שנת הלימודים הבאה.

מהסיבות האלה, הגעתי להחלטה: הגיע הזמן לבנות שגרת פרודוקטיביות גמישה לחופש, אחת שתכלול הכנות לשנה הבאה ועבודה יעילה- אבל גם מנוחה והנאה מהחופש עם החברים והמשפחה.


ההחלטה הזו הביאה אותי רשמית להתיישב מול המחשב ולכתוב לבלוג לראשונה זה לא מעט זמן. התגעגעתי. (:

אז בואו נסיים את ההקדמה הארוכה הזו, ונגיע לעצם העניין: שגרה פרודוקטיבית בחופש, איך למה וכמה. שנתחיל?


נתחיל בשאלה: עד כמה באמת צריך להיות פרודוקטיבים.יות בחופשה?

הרי, בסופו של דבר, החודשיים האלה נמצאים פה כדי שננוח ונהנה מהקיץ. אני לא מתכוונת לסתור את זה, להפך- אני מסכימה עם זה מאוד. החופשה לא נועדה כדי שנשב כל היום בבית ונלמד באותה אינטנסיביות כמו שלמדנו בעשרת החודשים הקודמים.

עם זאת, מצאתי שאיזושהי שגרה עוזרת, בסופו של דבר, להקל על המעבר מהחופשה לשנת הלימודים הבאה. כך שמעבר לעבודה שצריך להגיש בסוף החופש, שגרה פרודוקטיבית מסדרת את שעות השינה שהתערבבו בחופש הגדול וניצול טוב יותר של הזמן שחבל שיתבזבז לפני תחילת שנת הלימודים הבאה.

אם אתם קוראים את הפוסט הזה בלי עבודה ענקית להגשה בראשון לספטמבר- דבר ראשון, איזה כיף לכם- ודבר שני, גם עליכם חשבתי. יש עוד דברים פרודוקטיביים חוץ מללמוד.

ואם אתן קוראות את הפוסט הזה וישר נזכרות במפלצת התרגילים שאתן צריכות להגיש- אני מבינה אתכן, בואו ניגש לעניין!



צעד ראשון: לתקן את לו"ז השינה המקולקל

תראו: זה חופש גדול, אני לא אומרת שלא צריך ליהנות ולהישאר ערים עד מאוחר.

באופן אישי מצאתי שאני מרגישה הרבה יותר פרודוקטיבית כשאני קמה בשעה סבירה וישנתי מספיק שעות בלילה שלפני כן, ואני אוהבת לנצל כמה שיותר מהשעות המוארות.

לאחרונה גם התחלתי להחזיר את הרגל ההליכות שנטשתי בתקופות המבחנים, ואני יוצאת להליכות בוקר (לפני שנהיה חם!) - מה שדרש ממני לשנות דרסטית את לו"ז השינה שלי גם כן.

איך אנחנו עושות את זה? בואו נראה.


הדבר הראשון לעשות יהיה לסדר את כל הדברים שתצטרכו לפעילות הראשונה שתעשו בבוקר, מראש, בערב שלפני -וזאת על מנת להקל על ההכנות למחרת כשאנחנו עוד עדיין עייפים ומתלבטים אם לחזור לישון. מהנסיון האישי, מצאתי שאם אני צריכה לקום מוקדם ויש הרבה הכנות שדרושות בכך; אני מתעייפת רק מהמחשבה על כך וחוזרת לישון. פעולת ההכנה מראש תוריד את כמות התירוצים "למה לא" למינימום.

לדוגמה- אם החלטתי שאני יוצאת להליכה בבוקר, אכין את הבגדים, נעלי הספורט, המים הקרים והאזניות מראש- כך שכל מה שאצטרך לעשות יהיה להתלבש, התארגנות בוקר רגילה, (קפה!) והחוצה.


הדבר השני יהיה, כמובן, ללכת לישון בזמן. בלילה הראשון שהתחלתי להחזיר את הליכות הבוקר- השלב הזה היה המאתגר ביותר בשבילי, כי הייתי רגילה ללכת לישון בשעות מאוחרות הרבה יותר- ולכן מצאתי את עצמי בוהה בתקרה לא מעט זמן. הטיפ שלי לחלק הזה: לא לוותר לעצמכם- לא לפתוח את הטלפון, לא לגעת בכלום. בהתחלה הגוף עדיין לא רגיל ללכת לישון בשעות מוקדמות יותר, וסביר שלא תירדמו ישר; אבל אנחנו מכניסות את עצמנו לשגרה חדשה, וקובעות חוקים שצריך לעמוד בהם! לא לוותר!

אם אתם ממש מתקשים, אני לפעמים שמה ספר-קולי או פודקאסט ברקע- אבל עם טיימר של פלוס מינוס חצי שעה. אם החצי שעה נגמרת, ואני עוד לא נרדמתי- קבעתי לעצמי חוק שאני לא הולכת ומחדשת את הטיימר לעוד חצי שעה, אלא נשארת במיטה.


החלק השלישי יהיה לקום בשעה שקבעתן. בין אם אתן קופצות ישר למים או עושות את השינוי בהדרגה- היום הראשון, להפתעתי הרבה מנסיוני, לא היה קשה כל כך. סביר שהמוטיבציה תעיר אותנו ותיתן לנו את הרצון והדחיפה לעשות את הצעד הראשון ולקום מהמיטה- כמו ביום הראשון ללימודים. האתגר האמיתי יהיה ביום השני, השלישי והרביעי- כשהשגרה החדשה הופכת ל... טוב, שגרה; ואנחנו כבר פחות "מתרגשים" לקום מוקדם בבוקר.

בחלק הזה אין שום פתרון קסם- זה עניין של משמעת עצמית שצריך לשמר. נסו לתת לעצמכם תמריצים כמו ארוחת בוקר מפנקת, סרט או משהו מהנה אחר ש"תקבלו" אם הצלחתם לעמוד בשגרה ולעשות את הפעולה שתכננתם.


צעד שני: לתכנן את מה שצריך לעשות

חשוב לדעת מראש, או לפחות מקל ביותר, מה זה שצריך להספיק לעשות בקיץ- בעיקר אם מדובר בעבודה גדולה במתמטיקה או אנגלית.

אני מתחילה כל עבודה גדולה שכזו בטבלה שבה אני יכולה לעקוב אחר ההתקדמות שלי, לוודא שאני לא מפספסת אף תרגיל, ועובדת כמו שצריך בהתאם לזמנים.

ומעבר לנוחות הפרקטית של הטבלה הזו, יש לתכנון ערך מוסף של רוגע ושקט נפשי בידיעה שאני לא צריכה להסתובב עם תאריכי הדד-ליינס וחישובי ה"כמה נשאר לי" אצלי בראש- הכל כתוב ומסודר עבורי מראש.

אם יש לכן אירועים, דד-ליינס לא מעטים ופגישות למיניהן בחופש- אני ממליצה לתת צ'אנס לתכנון חודשי. זה אמנם נשמע די טריוויאלי - לפחות כשזה מגיע ממישהי שבולט ג'ורנלינג חלק מחייה כבר לפחות ארבע שנים - אבל תופתעו או לא לשמוע שאני לא עשיתי תכנונים חודשיים לחודשי יולי-אוגוסט עד השנה.

לא משנה באיזו שיטת תכנון אתם משתמשים- העדיפויות הראשונות תמיד יהיו נוחות התכנון, ויעילותו עבורכם. ובשנים הקודמות, אכן לא הרגשתי שאני צריכה שום לוח חודשי בחודשים שאין לי יותר מדי מה לכתוב בהם. וזה היופי במערכת הגמישה של בולט ג'ורנלינג, לדוגמה- אם זה לא נוח, אם זה לא מביא לי תוצאות: בואו נשנה את זה.

זה השתנה (לצערי) השנה כאשר עכשיו יש לי הרבה חומר לימודי להשלים לקראת שנה הבאה, והר תרגילי מתמטיקה שנותן לי מבט שיפוטי כל פעם שאני חולפת על פניו מבלי לשבת ולעשות משהו. ולכן הלקח הוא כזה: אם אתן מרגישות שיש יותר מדי על הראש, אל תהססו להשתמש ביומן גם בחודשי החופש.

שיטת התכנון החודשי שלי בחודשי הקיץ היא לוח חודשי קטן יחסית לגודל הרגיל שאני משתמשת בו (בדרך כלל אני הולכת על 6*7 נק', הפעם זה 5*7), ומקום ל-TO DO LIST ענק שיכלול את כל מה שאני צריכה לאותו החודש.

בלוח החודשי עצמו אני כותבת את כל האירועים והדד-ליינס לסיום X תרגילים במתמטיקה.



שלב שלישי (ובערך) אחרון: לבצע את התכנית

הגיע החלק הפשוט ביותר לביצוע מבחינה לוגיסטית, ובאותה הנשימה גם הקשה ביותר מבחינה מנטלית: עכשיו הזמן לשבת ולהיות פרודקטיבים.

בדיוק כפי שדיברנו בתיקון שעות השינה, גם פה אין קסמים: צריך משמעת עצמית, וצריך לשבת ולעבוד. אבל אם לא היו "טריקים" שיעזרו לנו, לא היינו מתכנסות פה היום.

למעשה, כל מה שנכתב מקודם הם סוג של טריקים שמטרתם לעזור לכם להיות במצב האופטימלי לעבוד כשמגיע הרגע לעשות זאת: לישון כמו שצריך, לשמור על אורח חיים בריא, לתכנן את הכל על מנת להוריד את רמת הלחץ והבלאגן. מה שנותר לעשות עכשיו זה רק לבצע את התכנית שבנינו מקודם- לשבת במרחב הלמידה שלכן ולהתחיל את העבודה.

החדשות הטובות: גם עבור זה יש לי כמה טריקים בשרוול.

אני ממליצה להרחיק את הטלפון כמה שניתן, אפילו בחדר אחר אם צריך. ולמרות זאת, אם אתם תחרותיים כמוני- יש כל מיני אפליקציות שיאתגרו אתכם להיות מרוכזים ולהתרחק מהטלפון: המפורסמת מביניהן היא פורסט, אבל זו שאני כרגע משתמשת (ומאוהבת בה!) נקראת Flipd, בגלל אפשרות קבוצות הלמידה שלה. מי שעוקבות אחריי באינסטגרם אולי שמו לב לאובססיה הקנה שפיתחתי לאפליקציה הזו, ואני עובדת כרגע גם על פוסט סקירה וחוות דעת על האפליקציה.

אם אתן מכירות את עצמכן כלומדות שמסוגלות לעשות זאת, אפשר לשמוע מוזיקה תוך כדי הלמידה עבור ההנאה שבכך. אני מודעת לכך שלא כולם יכולים- וזה בסדר ונורמלי לחלוטין, כל אחד הוא לומד אינדיבידואלי עם העדפות משלו.

הטריק האחרון הוא לנסות לגוון במרחבי הלמידה כדי לשנות אווירה- נסו ספרייה, בית קפה (בהתאם להנחיות קורונה!😉) או אפילו בחוץ- בתנאי כמובן שאתן יודעות שדעתכן לא תוסח בגלל רעשי רקע, ושלקחתן בקבוק מים לדרך.





שלב רביעי ואחרון בהחלט למתקדמים והמתקדמות שבינינו: הצלחנו לסיים? מה עכשיו?

סיימתם את כל המשימות? שאפו! גאה בכם. ידעתי שאתם מסוגלים!

ומה עכשיו?

ממליצה לסדר את כל ההגשות עבור שנה הבאה מראש- כך שלא תשכחו לעשות זאת, ולא תצטרכו לעשות זאת בדקה ה-90. אפשר להתחיל את ההכנות לשנה החדשה, להתחיל להתארגן על ציוד לימודי לשנה הבאה (ולזכור שיש דרכים ירוקות לעשות זאת!)

מעבר לכך, מאחלת לכן ליהנות מהחופש- הרווחתן את הראש הנקי מדאגות והיומן הנקי מדד-ליינס בזכות העבודה הקשה וההתמדה שנקטתן.

ניפגש בשנה הבאה!


זה הכל לפוסט הפעם. התגעגעתי לכתיבה כל כך, ואני שמחה לפגוש אתכם כאן אחרי הזמן הרב שעבר.

מקווה שהפוסט עזר למי שצריכה וצריך אותו- ולכל מי שצריכים עוד עזרה, אני תמיד קשובה במייל: herstudydiary@gmail.com , וכמובן בהודעות DM באינסטגרם: @her.study.diary .

אוהבת ומאחלת הצלחה,

להתראות (עד הפעם הבאה),

HER STUDY DIARY

Comments


  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

© 2020 by Her Study Diary.

All the rights to the content, photos, videos and posts belong to the creator alone. 

Proudly created with Wix.com

Thanks for submitting!

bottom of page