חזרה ללימודים: יצירת מרחב למידה - Back to school: creating a study space
- HER STUDY DIARY
- Aug 16, 2020
- 7 min read
הפוסט הראשון או השני בסדרת החזרה ללימודים (תלוי איך מסתכלים על זה), והפעם- איך יוצרים מרחב למידה, גם בתקציב נמוך עד אפסי?

האם זה נכון? האם עוד שלושה שבועות אנחנו חוזרים ללימודים?!
התשובה היא- להפתעתי הרבה - כן! (החופש כיף לי מדי, הזמן עובר מהר כשנהנים!)
אז למרות שלא סיימנו את העבודה במתמטיקה, ולמרות שלא היינו בחו"ל- החופשה מגיעה אל סופה בקרוב, וזה אומר כמובן... חזרה ללימודים!..
קשה לדמיין כיצד תראה שנת הלימודים הקרובה, מלבד הידיעה שרוב הסיכויים לא תראה דבר כמו אלה שקדמו לה. אם עד חודש מרץ למדנו בלי מסכות, בכיתות בתפוסה מלאה ובידיעה ש"קורונה" זו מחלה שרחוקה מאיתנו שנות אור, כיום אנחנו חיים במציאות אחרת לגמרי, והסתגלות של מערכת החינוך ללמידה שמאפשרת ריחוק חברתי איננה רק רצויה, אלא בלתי נמנעת.
אז עכשיו כשאנחנו יודעים ויודעות שניאלץ לעבור עוד שנת לימודים הכוללת שיעורי זום והכנה לבגרויות ומבחנים אונליין ומהבית, אחת השאלות שעולות הרבה- ולא רק לתלמידים, אלא גם לעובדים מהבית, היא: "איך אני יוצר לעצמי מרחב עבודה/למידה שיעזור לי להיות פרודקטיבי?"
הרי כולנו יודעים כמה זה קל להתעלם משיעור בזום בכך שאנחנו מחשיכים מסך, מכבים מיקרופון ונותנים לשיעור להתנהל בזמן שאנחנו במיטה. (כמובן שאני לא מרמזת שזה משהו שכדאי לעשות, להיפך- זה מאוד פוגעני וגס רוח כלפי המורים שלכם, אל תעשו את זה!..) אבל לפעמים קשה להתרכז פשוט בגלל ש... טוב, החדר שלנו לא תמיד בנוי ללמידה כמו שכיתה, ספרייה או מרכז למידה כזה או אחר כן.

ישנן כמה סיבות למה זה קורה:
1) אין לכם שולחן כתיבה בחדר- כך שאתם יכולים ללמוד רק בסלון/מטבח, חדר עבודה משותף או במיטה.
בואו נתחיל מזה שזה בסדר, ואתם לא צריכים להרגיש רע לגבי זה בכלל. יש הרבה מאוד אלטרנטיבות במקרה ואין לכם שולחן כתיבה בחדר, ואני אדבר עליהן עוד מעט- אבל באופן אישי אני לא מאמינה שלמידה בסלון/מטבח היא הפתרון, ובמיוחד לא במיטה (ארחיב בהמשך, כאמור).
2) אתם חולקים חדר עם אחים/בני משפחה אחרים- מה שיכול להפריע לריכוז בלמידה, לא בהכרח באשמתם כמובן.
ולמרות שזו לא אשמתם או אשמתכם, אי אפשר להכחיש את העובדה שאם אתם חולקים חדר ויש בחדר רעש, זה יכול מאוד להפריע ללמידה. גם לזה יש פתרון! אל דאגה.
3)יש לכם שולחן כתיבה, אך הוא מיועד לדברים אחרים.
למרות שאני בטוחה שיש סיבה למה הדברים האחרים נמצאים שם ואני לא אומרת לכם להזיז אותם- אבל כן אדגיש את העובדה שאם כן יש לכם שולחן כתיבה פרטי בחדר, יש לנו יתרון, זכות, מאוד גדולה וחבל לבזבז אותה. לא אדבר על הסיבה הזו יותר מדי בפוסט הזה.
אז בואו נדבר פתרונות.
למה זה לא טוב ללמוד בסלון/מטבח? איפה ללמוד במקום?
תראו, יש כאלה שמאוד אוהבים ללמוד בסלון ובמטבח. אם שקט ומסודר לכם שם- זה גם יכול להיות פתרון מצוין לבעיית מרחב הלמידה. הבעיה נוצרת כאשר בני משפחה/דיירי בית אחרים משתמשים בחדר, מה שכן יכול ליצור אי-שקט ובלגן ובכך גם אי-שקט ובלגן בראש שלנו. איפה אנחנו לומדים במקום? הפתרון הראשון יהיה ספרייה- כן, כן, הולכים על אולד סקול בקטע הזה- שם יש מקום שקט עם שולחנות מרווחים, לרוב (אך לא תמיד) גם אינטרנט ומחשבים וגם מקורות למידה כגון ספרים.
כפי שאנחנו יודעים, אבל, הספריות לא תמיד פתוחות כך שזה לא יהיה המקום ללמוד אליו למבחן ששכחנו ב-12 בלילה.
פתרון אחר יהיה להפוך שידות וארוניות למעין שולחן מאולתר, "שולחן כתיבה בתנאי שדה". באופן חד פעמי נפנה את מה שיש על השידה והארונית ונשים לנו את החומר שאנחנו צריכים, העטים והמחברות לידינו בהישג יד. תהיו מופתעים, אבל אפילו כיסא יכול להפוך לאחלה שולחן למידה קטן!

למה זה לא טוב ללמוד במיטה? איפה ללמוד במקום?
עם כל הפתרונות שהצעתי בפסקה הקודמת, המיטה עדיין בעדיפות מאוד (!) נמוכה אצלי ברשימה.
אבל למה? תשאלו, במיטה כל כך נוח ויש הרבה מקום!
זה נכון... ובאמת אציע את המיטה אם אין לכם אפשרויות אחרות, אבל כאשר אנחנו מדברים על מרחב למידה מיועד, אנחנו מדברים על מקום שמתוכנן ללמידה מיטבית ולכך שאנחנו נוכל להתרכז. המיטה, טוב... היא מתוכננת מעולה לשינה וסקרולינג באינסטגרם, אבל לא ממש ללמידה.
קל מאוד לאבד ריכוז, ולא רק זה, כאשר אנחנו לומדים על המיטה אין לנו משטח קשיח לכתוב עליו, מה שמקשה על הנוחות שלנו, מה שמוציא אותנו מריכוז, גורם לנו להביא ספר בתור משטח קשיח, שגורם לנו להתכופף, שמאוד רע לגב שלנו. כמו שאמרתי- לא תוכנן ללמידה. האלטרנטיבות יהיו כל מה שכתבתי בפסקה הקודמת, כולן בעדיפות גבוהה יותר מלמידה במיטה. כן, אפילו למידה על הכיסא...
הצילו! אני חולק חדר עם אח קטן!
במקרה הזה תצטרכו לפתור את העניין מול ההורים שלכם, בכך שתצטרכו להסביר להם שהאח/אחות הקטנים שלכם מפריעים לכם ללמידה, ואם אפשר למצוא להם פתרון תעסוקה בשעות הלמידה שלכם.
במקרים האלה, על מנת להקל על ההורים שלכם, גם אמליץ לכם לבנות שגרת למידה קבועה שתעזור להורים שלכם למצוא פתרון לאחים הקטנים- למשל, בימי ראשון-שלישי-חמישי בשעות X-Y אתם לומדים והאחים הקטנים הולכים לחברים, בימי שני-רביעי בשעות Y-Z אתם לומדים והאחים הקטנים בחוגים/רואים טלויזיה/עיסוק אחר. שגרה כזו היא אחריות, כיוון שלמידה מחוץ לשגרה יכולה לכלול את הרעש של האחים הקטנים. פתרון הלמידה בספרייה/למידה בחוץ גם היא נכנסת פה כאפשרות למידה באחד, כמה או כל ימי השגרה!
הכי חשוב לזכור- להיות סובלניים כלפי האחים וההורים, הם כולם רוצים רק בטובתכם ועושים את מיטב יכולותיהם כדי לעזור לכם. בהצלחה!
הצילו! אני חולק חדר עם אח גדול!
יכולה להיות האפשרות, גם, שכל מי שחולק חדר נמצא בבית הספר וצריך להשתמש באותו השולחן ללמידה. אל דאגה! יש פתרונות!
דבר ראשון, כמו שכתבתי כמה פעמים- תוכלו "לוותר על כס המלכות" שלכם כמה פעמים בשבוע כדי ללמוד בספרייה. שם הסיכויים המכריעים הם שיהיה לכם מספיק מקום בשביל ללמוד.
הפתרון השני יהיה, כמובן- תורות, בניית שגרת למידה שמקובלת על כל האחים שקובעת מי לומד מתי, ואיפה. זה בעיקר יתאים למשפחות שחולקות מחשב אחד ללמידה אונליין- מישהו אחד עם המחשב, השאר עם הטלפון בסלון/מטבח/ארונית/כיסא. יש מקום לכולם.
והפתרון השלישי יהיה, בתנאי שאף אחד לא נמצא בשיעור סינכרוני שכולל דיבור- לשחק טטריס ולמצוא את צורת הישיבה שמצליחה לכלול את כולם. בעוד בחלק מהמקרים זה יכול להיות טיפה יותר מאתגר, בעיקר אם אנחנו מדברים על 3+ אנשים, עם שניים זה דווקא לא כל כך מסובך. במקום להשתמש בשולחן בצורה הזו:

נשתמש בו בצורה הזו:

ובכך ננצל את אורכו של השולחן כדי לתת מספיק מקום למחברות/ספרים/כלי כתיבה של כולם. אם יש לכם עוד פתרונות לבעיות מהסוג הזה כתבו לי בתגובות פה או באינסטגרם, אשמח לשמוע, וזה יכול מאוד לעזור לתלמידים שחולקים שולחן כתיבה עם אחים/בני משפחה!
מה כולל חלל למידה אולטימטיבי?
עכשיו כשיש לכולם מקום ללמוד- מה יכלול חלל הלמידה האולטימטבי- זה שישרת אותנו במטרה ללמוד בצורה הכי נוחה ופרודקטיבית שניתן?
1) חומרי לימוד וכלי כתיבה בהישג יד
מה שזה בעצם אומר: הדבר הכי חשוב שצריך להיות לנו במרחב למידה זה את הספרים, המחברות, כלי הכתיבה, מחשבון ובעצם- כל כלי למידה שאנחנו יודעים שנצטרך קרוב אלינו, בעדיפות לכך שהמרחק של אותו חומר למידה הוא קרוב מספיק כדי שלא נצטרך לקום כדי לקחת אותו. זה אומר- קלמר לידינו, ספר/חוברת/מחברת גם כן, ומחשבון/מחוגה/וכו' אם מדובר במתמטיקה.
אגב, אם אנחנו מתיישבים כדי לעשות שיעורים, לדוגמה, ויש שיעורים ביותר ממקצוע אחד- אני דווקא לא ממליצה לשים את כל חומר הלימוד מכל המקצועות בהם יש לכם שיעורי בית במרחב הלמידה שלכם- אלא רק את מה שאתם לומדים באותו הרגע, ולהחליף בסיום. זאת על מנת לא לתפוס יותר מדי מקום במרחב הלמידה שלכם.
2) כמה שיותר מקום פנוי
זה מתחבר למשפט הקודם. הסיבה שאני לא ממליצה להעמיס את השולחן בחומרי למידה היא, שעדיף לשמור על השולחן נקי ופנוי ככל שניתן.
ככל שהשולחן פנוי ונקי יותר, ככה יש לנו יותר מקום ללמוד ופחות בלגן, מה שיכול להיות מסיח דעת לחלקנו.
באופן אישי, לי מאוד קשה ללמוד כאשר השולחן שלי מבולגן ועמוס.
3) מים, אוכל טישו וכל הדברים הקטנים שצריך לקום בשבילם
(לא כולל שירותים, מן הסתם...)
המטרה שלנו בדבר הזה היא להקטין ככל שניתן את כמות הפעמים שאנחנו קמים בשביל לקחת/להביא/לשתות/לנשנש/לקנח את האף. אין שום בעיה בלשים מים/אוכל לידינו (להיפך, אני ממליצה!), וטישו כמובן אם אתם צריכים, ותמיד כדאי שיהיה.
בתקופת הקורונה גם האלכוג'ל נכנס לרשימת הדברים שנמצאים אצלי על השולחן באופן קבוע...
4) תאורה
חשוב מאוד למצוא תאורה מתאימה למרחב הלמידה שלכם, כי תאורה לא מספיקה יכולה לפגוע בראייה. בין אם מדובר במנורת שולחן, מנורת קיר או אור שמש- העיקר הוא שהיא מספיקה ושאתם לא צריכים להתאמץ כדי להצליח לקרוא/לכתוב.

פה נגמרת הרשימה ה"רשמית" שלי. עכשיו, מתחילה הרשימה שאיננה חובה בכלל, אבל כיפית!
5) ארגוניות
בין אם מדובר בארגוניות זמן כגון לוח שנה או לוח למידה למבחנים, לבין ארגוניות פיזיות של כלי כתיבה וספרים- הן לא רק שימושיות ועוזרות לנו לארגן את הזמן והחפצים שלנו, הן גם יכולות להיות מאוד אסתטיות ולתרום לעיצוב של מרחב הלמידה שלנו.
6) מחזיקי ספרים
מחזיקי הספרים קיבלו קטגוריה משל עצמם משתי סיבות: אחת היא שאני לא מצליחה לחשוב על שום קטגוריה אחרת שהם נכנסים לתוכה והשנייה היא שאני אוהבת אותם עד כדי כך. וואו!
יש לי מחזיק ספרים אחד ישן שמצאתי במקרה והתחלתי לייעל עבור הלמידה שלי, ואני לא צוחקת כשאני אומרת שהיא השתנתה לחלוטין.
קל לי הרבה יותר לזגזג בין הספר/חוברת/מחברת/יומן, הדפים נשארים פתוחים ויש לי הרבה יותר מקום לכתוב, מכיוון שהספר תופס הרבה פחות מקום בשולחן. איפה ניתן למצוא מחזיקי ספרים? מלבד במקומות הברורים כמו אליאקספרס ואמאזון- הרי בפוסט הקודם דיברנו על קנייה מקומית ותמיכה במשק מקומי- גם בחנויות הספרים ניתן למצוא מחזיקי ספרים!
7) השראה
או במילים אחרות... החלק הכיפי...
אפשר לקשט את הקירות/שולחן בהדפסים, תמונות או האהוב עליי- גלויות, שיתנו לכם השראה ללמידה ומוטיבציה. זו גם דרך מעולה לשדרג את מרחב הלמידה שלכם במינימום השקעה כספית, שכן גלויות הן מאוד זולות והדפסים גם הם איננה השקעה כספית במידה וכבר יש לכם מדפסת (שאני מודעת לכך שהיא כן השקעה כספית, אבל הבנתם אותי).
אבל! גם אם אין לכם מדפסת או אפשרות לקנות גלויות, אפשר לתלות תמונות שיש לכם, וכמובן שאל תפחדו לצייר או לכתוב משפטי השראה ולתלות גם אותם, פה ב-HER STUDY DIARY אנחנו הכי בקטע של הבעה עצמית יצירתית! (;
אז בואו נסכם מה היה לנו- פתרונות למרחבי למידה שונים ומשונים: יש, פתרונות לאלה מבינינו שחולקים את אותו מרחב הלמידה: יש, הדברים שחיוניים לנו בשביל מרחב למידה פרודקטיבי: יש, ... וגם הדברים הלא חיוניים, אבל שתמיד כיף שנמצאים במרחב הלמידה שלנו: יש!
בזאת אני חושבת שדיברתי על הכל, אבל תמיד יש עוד מקום להוסיף, כך שאם יש לכם עוד טיפים, פתרונות ורעיונות למוצרים/דברים שחיוניים או שסתם כיף שיהיו במרחב הלמידה שלנו, ספרו לי בתגובות- כאן או באינסטגרם @her.study.diary!
אני כל כך מתרגשת לקראת סדרת החזרה ללימודים! מי היה מאמין שעברה שנה מאז שפתחתי את עמוד האינסטגרם, בדיוק באותה התקופה?..
אשמח לשמוע על אילו נושאים תרצו לקרוא בפעם הבאה, אבל רק אגיד שהפוסט הבא הולך להיות קסום במיוחד... מצליחים לנחש?
כמו תמיד, מוזמנים לפנות אליי בכל שאלה, פנייה והתייעצות באיסטגרם או במייל: herstudyduary@gmail.com
עד לפעם הבאה!
Comentarios