בולט ג'ורנלינג למתחילים וסט-אפ קליל לשנה החדשה BuJo for beginners and Set-Up
- HER STUDY DIARY
- Aug 15, 2021
- 9 min read
והפעם לקראת החזרה ללימודים: הטיפים שלי לאלה שהחליטו לאמץ את השיטה השנה, ואיך עושים את זה במינימום מאמץ

אני המומה לכתוב את זה, אבל זו האמת: זו השנה החמישית שבה אני עושה בולט ג'ורנלינג: היומן החמישי שלי!
מדהים אותי לחשוב על כל הזמן שעבר, הדרך המטורפת, המסע שעברתי עם בולט ג'ורנלינג.
בהרבה מובנים, האופן בו הבולט ג'ורנל שלי השתנה לאורך השנים הוא מראה לאיך שאני השתניתי: התחלתי עם מקסימליזם וספראדים מנצנצים, צבעוניים ותלת-מימדיים (שלוש מילים: דבק דו-צדדי!)- וסיימתי את השנה האחרונה ביומן מינימליסטי, כאשר האווטלט האומנותי היחידי שהיה בו היו כותרות הקליגרפיה, והדודלים הקטנים בתחילת כל חודש.
דברים כאלה הם לגמרי נורמליים ושכיחים כשזה נוגע לבולט ג'ורנלינג, ולתהליכים מכל סוג שהוא: מתחילים מלטעום קצת מפה וקצת משם, מכירים את כל העולמות, עד שנוחתים לבסוף באזור שמרגיש לנו "אנחנו".
גם זה, כמובן, יכול להשתנות- אף אחד לא אומר שאסור לנו לקום בבוקר ולהחליט שעכשיו, ברגע זה היומן יעבור מיתוג מחדש לסטייל... דארק-אקאדמיה. היופי במערכת הזו הוא הגמישות וההתאמה שלה אלינו, לכן גם אם חודש אחד נחליט לעשות ספראד קוטג'קור מטורף עם פרחים מיובשים וצבעי מים, וחודש לאחר מכן ספראד מינימליסטי עם עט כדורי כחול בלבד- הכל מותר! אלה הם מסוג הדברים שלמדתי עם השנים, תחת הכותרת הגדולה: החוק היחידי בבולט ג'ורנלינג הוא שאת.ה קובע.ת את החוקים.
ומה השנה? מה אני בוחרת?
אחרי שנה מינימליסטית, התגעגעתי קצת ליומן האומנותי והמיוחד שהיה לי בשנה שלפני כן- אך באותה הנשימה, לא רציתי שזה יבוא על חשבון הנוחות המדהימה שהייתה יומן מינימליסטי השנה.
רציתי למצוא דרכים לעצב את הבולט ג'ורנל באופן אומנותי ומיוחד, ועדיין לשמור על הפרקטיות והמהירות בה תכננתי את הבולט ג'ורנל שנה שעברה. אז נשאלת השאלה: איך עושים את זה?
הפתרון העצלני שלי
הגיע מתוך חשיבה על בעיה שהועלתה בפניי יותר מפעם אחת- "אני רוצה לעשות בולט ג'ורנל, אבל אין לי כישרון אומנותי בכלל!"
ומה עניתי תמיד? "אל תדאג.י, לא צריך להיות דה-וינצ'י בשביל לעשות בולט ג'ורנלינג, ולא צריך ציוד אמנות במאות שקלים. מחברת יש? כלי-כתיבה נוח יש? יאללה לעבודה!" ואני לא מתכוונת לסתור את האמירה הזו עכשיו; אני עדיין עומדת מאחוריה במאת האחוזים. אבל אני חושבת שהיא לא לגמרי עונה על הבעיה, הכוונה של מי ששאל.ה את השאלה.
לא מעט פעמים, הכוונה בשאלה הזו היא: אני לא אוהב.ת את איך שאני מצייר.ת, איך אני יכול לעשות בולט ג'ורנל אסתטי בכל זאת?
ועל מנת לענות על השאלה הזו, החלטתי לבנות את הסט-אפ השנתי שלי הפעם עם מינימום "יכולת אמנותית". שנתחיל?
עמוד שער

מילת המפתח שהלכתי עליה כשזה נוגע לאסתטיקה פשוטה היא מינימליזם: יש למינימליזם יופי פשוט ונקי, ואפשר להגיע אליו במינימום מאמץ.
עם זאת, רציתי כן להכניס טוויסט קטן ו"אמנותי", ולכן הפתרון היה להדפיס כותרות בפונט שמצא חן בעיניי.
הפונט שהשתמשתי בו בכותרת "2022" לעמוד השער היה הפונט Ashing ב-CANVA. אחרי שהדפסתי את הכותרת, גזרתי את הספרות והדבקתי אותן במרכז הדף, בקימור קל כדי ליצור קומפוזיציה מעניינת יותר.
מתחת ל-2022 כתבתי משפט שמצא חן בעיניי- מתוך "Strawberry Feilds Forever" של הביטלס:
"Living is easy with eyes closed / Misunderstanding all you see"
את השורה בחרתי כמעין "מוטו" לשנה החדשה, שורה שמדברת על האופן בו קל לחיות את החיים "בעיניים עצומות"- בלי להכיר את העולם ושאר הצדדים, ובכך לא להבין את הדברים שאנחנו רואים בעיניים שלנו.
בכל מקרה- אמנם כתבתי את השורה בכתב מחובר, אבל ניתן לכתוב אותה כמובן גם בדפוס ולשמור על האסתטיקה.
סיימתי במסגרת דקה לעמוד- שתלווה את כל הספראדים הפעם, כדי לתת להם מאפיין מקשר כ"ספראדים לתחילת השנה".
מטרות שנתיות

גם פה, הדפסתי את הכותרות ב-CANVA (גופן Sansita Extra Bold), והפעם החלטתי ללכת על ספראד של שני דפים (במקום דף אחד, כמו שעשיתי שנה שעברה).
הספראד נקי ומינימליסטי, והשתמשתי בעט דק במיוחד (Pilot Juice Up 0.3) על מנת לקבל קווים דקים ונקיים.
הרעיון היה לקחת השראה מ"Mind Maps" ולשבץ את המטרות השנתיות שלי, לפי קטגוריות, במעין שמש אסוציאציות.
רוב מהמטרות כתובות פה באופן די שטחי ולא מפורט, דבר שאני דווקא פחות ממליצה לעשות: כדאי לפרק מטרות לתת-מטרות שניתן למדידה - ואת אותן תת-מטרות החלטתי שאכתוב ואבחן מחדש באופן חודשי, ובעמוד הזה יהיו המטרות "הגדולות".
מטרות אישיות

המטרות האישיות שלי השנה לא היו כל כך שונות משנה שעברה, והן:
1) ללמוד עוד 3 מנגינות חדשות בפסנתר- אני כבר לא לומדת באופן מסודר, אבל עדיין נהנת ללמוד מנגינות חדשות מדי פעם, והחלטתי לחזור לזה יותר.
2) לבלות עם החברים כמה שאפשר- השנה האחרונה הקשתה עלינו להיפגש מאוד, אבל מקווה שהשנה יהיה יותר קל. (;
3) מיונים לצו ראשון, לסיים את כל השלבים- למען האמת הצו הראשון הוא רק ההתחלה, ויהיו עוד מיונים אחריו, אבל יש לי ספראד נוסף שבו אני עוקבת אחרי כל השלבים.
4) ללמוד משהו חדש השנה- מטרה שנשארה איתי שנה שעברה ומצאה חן בעייני. עוד חושבת על מה זה יהיה הפעם!
5) להשקיע יותר זמן בג'ורנלינג וסקראפבוקינג- סקראפבוקינג זו התרפיה שלי, ומעבר לכך, אני נהנת לשמור את הזכרונות לשנים הבאות. מקווה לא להזניח את זה השנה, ושיהיה לי זמן לשבת על ספראדים גם שם.
6) להתמיד בשגרת התעמלות- מקווה שבתחילת השנה מזג-האוויר אחרי הצהריים יהיה סביר להליכות אחרי הצהריים, כי עד עכשיו ההליכות שלי היו רק בבוקר- דבר שלאו דווקא יוכל להתאפשר ברגע שנחזור ללימודים. אבל אני מאוד רוצה להצליח לשמור על שגרת ההתעמלות, ולא רק בגלל הערך הספורטיבי שלה, אלא גם כי אני ניהנת מהזמן להירגע ולהסתכל על הנוף.
מטרות אקדמיות

לשנת 2022, המטרות האקדמיות שלי הן:
1) לעמוד בלו"ז למידה למבחנים ועבודת הגמר- אני שמחה להגיד שאני די טובה בזה, ולא הגשתי דבר באיחור, אבל זה הרגלן שצריך לשמור עליו, ולא דבר חד-פעמי שלומדים לעשות ולא צריך לחשוב עליו יותר.
2) להשתתף יותר בשיעורים במקצועות שאני מרגישה "חלשה" יותר בהם- טיפ שקיבלתי מאחת המורות שלי: מי ששואל שאלות, יקבל תשובות; ומי ששומר את ההתלבטויות בפנים ומפחד לשאול: לא ידע את החומר. לא לפחד להשתתף, לשאול, לענות (ואולי, מקסימום, לטעות; קורה!) - זו הדרך הטובה ביותר ללמוד ולהבין. כדי לשחות בחומר צריך לקפוץ למים! (אני אפסיק עם המטאפורות עכשיו).
3) לא להילחץ, לקחת הכל בפרופורציות- אכן יש מקצועות מסוימים שאני מתקשה לזכור שמדובר ב"רק מבחן". אם אתם.ן מזדהים.ות איתי, זה בסדר- זה קורה, זה טבעי, וכן- אפשר לעבוד על זה כדי לשפר את זה. מנסיון.
4) למצוא את טכניקות הלמידה שמתאימות לי- זה הזמן! אפילו בחופש, אם יש לכם.ן עבודות / מבחני תחילת שנה: מצאו את סגנון הלמידה שנוח לכם.ן. מצאו באיזו סביבת למידה אתם.ן עובדים.ות הכי טוב. מצאו את שיטת הסיכום שמביאה לכם.ן תוצאות. זה עניין של ניסוי וטעייה, אבל אם לא ננסה שיטות אחרות, לא נדע שאולי יש משהו בעולם שמתאים לנו ועוזר לנו!
5) לא לוותר לעצמי- לנסות שוב, אם צריך. לחפש הסברים נוספים בספר, באינטרנט. לפעמים מצאתי את עצמי מרימה ידיים בשלבים מאוד מוקדמים, ואני רוצה לשפר את זה. אמנם אין בושה בבקשת עזרה; אבל לפעמים אנחנו ממהרים לקבל את התשובה אפילו לפני שבדקנו את עצמנו פעמיים.
6) ללמוד איך ללמוד מטעויות במבחנים- אני מודה, אחד הדברים שאני הכי מתקשה בהם. אם יש מבחן שלא הלך כפי שרציתי, אני נוטה לדחות את הסקת המסקנות עד כדי לבטלה לחלוטין, וחבל- למידה מטעויות, אני מכירה בזאת, היא אפקטיבית. אם כך, זו מטרה: ללמוד איך ללמוד מהטעויות שלי, אעדכן אתכם.ן במהלך השנה איך זה מתקדם!
מטרות לכתיבה

השנה החלטתי שאני רוצה לשים את הכתיבה במקום גבוה יחסית בסדר העדיפויות שלי, ולכן יש קטגוריה חדשה:
1) להמשיך לכתוב גם אם זה נשמע לא טוב- כי לחזור ולערוך אפשר תמיד, והכתיבה עצמה היא קשה יותר. לפעמים אני נתקעת בלופ אינסופי של כתיבה-עריכה-כתיבה-עריכה, וחבל- כי האנרגיות מתבזבזות על ביקורת במקום על כתיבה פרודקטיבית.
2) לדעת מה אני רוצה שיקרה, לתכנן, ללמוד לכתוב קווי מתאר- אני נוראית בתכנון הדברים שאני כותבת, ורוב הדברים שכתבתי התחילו מרעיון שצמח תוך כדי. זה בסדר, אבל אני ללא ספק לא סופרת מוכשרת ומנוסה שיכולה להרשות לעצמה לעשות את זה מבלי שהספר יצא בלאגן אחד גדול. הגיע הזמן שאני אלמד איך לתכנן שלד סיפור כמו שצריך..!
3) להגיע לחצי! לפחות לחצי!- אני מנסה, תאמינו לי.
4) ללמוד את הדברים בכתיבה שמצריכים למידה- כתיבה זה כלי, ואפשר לשפר אותה. וזו לא אני אומרת, אלה הרבה סופרים מפורסמים אומרים. אפשר ללמוד טכניקות, אפשר לצפות בהרצאות- אפילו רק בשביל ההשראה והיכולת להבין את הדמויות יותר טוב.
5) ללמוד לכתוב גם בלי השראה ומוטיבציה- כי מה לעשות, אין השראה תמיד. למעשה, רוב הזמן אין השראה; וצריך ללמוד לעבוד גם כשאין אותה. בהצלחה לי...
6) בהמשך ל-1, להתמיד גם אם אני כותבת שטויות- מה לעשות, כותבים שטויות. אבל החוכמה היא להמשיך לכתוב את השטויות עד הסוף, ורק אז לשבור את הראש על איך לתקן אותן. (;
מטרות ללמידת ספרדית

כן, כתבתי אותן בספרדית (יכולות להיות כמה טעויות) אחרת מה עשיתי בזה?
1) לקרוא ספר בספרדית- זה לוקח הרבה מאוד זמן, וזה למה כתבתי רק ספר אחד. קריאה היא המקפצה לדיבור שוטף, והבונוס הוא: ברגע שמתחילים.ות להבין, זו לא מטלה; זו פשוט קריאה לשם הנאה.
2) להתחיל לכתוב יומן בספרדית- סביר שאני לא אצליח לתאר מחשבות פילוסופיות ורגשות מורכבים; אבל גם תיאור פשוט של "היום שהיה" זה מעולה. העיקר הוא להתמיד בכתיבה ולחפש מקומות לשיפור.
3) לקרוא יותר חדשות, פוסטים בבלוג וכו' בספרדית- אם לצרוך אקטואליה (מדכאת), לפחות שיצא ערך חיובי מכך. (;
4) להקשיב למוזיקה שאני אוהבת בספרדית- ללכת לפי הז'אנרים שאני אוהבת וכך להיכנס למוזיקה הספרדית והלטינית. עם זאת, אני רוצה להכיר את המוזיקה של אותה תרבות (ויש הרבה תרבויות שונות בספרד עצמה, ובעולם הלטיני), ולא להישאר רק בבועה של "מה שאני אוהבת מראש".
5) לדבר עם דוברי השפה ולהשתתף באירועי החלפת שפות- הבעיה העיקרית שלי היא שרובם בתל-אביב, אבל אולי בעתיד אמצע את ההזדמנות להגיע לשם. ועם זאת, יש המון (המון!) אפשרויות להכיר דוברי השפה באינטרנט. אם מדובר באפליקציות יעודיות כגון HelloTalk או Tandem, בין אם בקהילות ללמידת שפות באינסטגרם ופייסבוק, ובין אם באירועי החלפת שפות וכנסים אינטרנטים כמו Polyglot Conderence ובישראל, אירועי הזום של FluentTLV.
6) למעשה, כוללת בתוכה את כל מה שנכתב עד כה; להתקדם מ-A2 לB1- זה משתנה בין שפה לשפה, אבל השליטה בשפות אירופאיות נמדדת בסולם של A1 עד C2. אני נמצאת כרגע בA2, מקווה שכל מה שכתבתי לעיל יצליח לקדם אותי לB1.
וחזרה לנושא שלנו: בולט ג'ורנלינג...
ספרים

כותרת מודפסת ומסגרת- צ'ק.
את הטוויסט האמנותי הקליל עשיתי בשרטוט מדפים עם ספרים, ובכל פעם שאסיים ספר אכתוב כאן את שמו. ועם זאת, השרטוט הוא לא קשה בכלל- מחברת נקודות ומחברת משובצת תקל על כך עוד יותר. מדובר בקווים וריבועים- וזהו.
מתחת למדפים כתבתי ציטוט של הסופרת וירג'יניה וולף:
"Read a thousand books and your words will flow like a river."
גם פה, אמנם כתבתי בכתב מחובר- אבל לא יהיה שינוי באסתטיקה יותר מדי גם אם תכתבו בדפוס או תדפיסו ציטוט במדפסת.
CLASS INFO

את הספראד הזה ראיתי אצל STUDYQUILL לדעתי (אל תתפסו אותי במילה, אני לא לגמרי זוכרת!) ובאמת שאין לי דרך לתרגם את הרעיון לעברית. בגדול, מדובר במקום לרכז את הטלפונים והמיילים של המורים שאתם.ן לומדים.ות אצלם.ן, למקרה וצריך לפנות אליהם.ן לעזרה / בקשה / כל דבר אחר.
זה עזר לי שנה שעברה, ואני חושבת שזה יעזור במיוחד לכל מי שכותב.ת עבודת גמר וצריך.ה ליצור קשר עם מנחים.ות ומומחים.יות בתחום.
וגם מי שלא כותב.ת עבודת גמר, הספראד הזה מציל חיים כששכחתם.ן להגיש עבודה ואין לכם.ן דרך לפנות למורה.
מבחנים

התמונה לא אומרת הרבה לגבי הספראד, וזאת כיוון שהספראד כרגע ריק.
לוח המבחנים עדיין לא פורסם, והוא נוטה להשתנות (בעיקר כשקורונה מעורבת), ולכן אני ממלאה אותו כל חודש בצורת רשימת מכולת.
ועם זאת, גם פה: כותרת מודפסת, מסגרת דקה ומינימליסטית- סגנון זהה לשאר הספראדים השנתיים, יוצר קוהירנטיות.
אחרון חביב: מעקב הציונים

הפעם עשיתי אותו טיפה יותר פאנסי משנה שעברה; אבל הוא עדיין קליל בטירוף לשרטוט.
מדובר בטבלה של 10*12 (כאשר כל ריבוע בטבלה הוא בגודל של 2*2 נק. של בולט ג'ורנל).
העמודה הראשונה היא המקצעות, שכתבתי את שמם בקיצור ונתתי לכל אחד מהם צבע (זה יבוא לידי ביטוי עוד מעט).
את שאר 11 הריבועים בשורה אמלא עם קבלת הציונים לאורך השנה. אני לא באמת מאמינה שיהיו 11 מבחנים, בחנים ועבודות השנה; אבל כיוון שהלכתי על ספראד שנתי ולא סמסטריאלי הפעם, לא רציתי לקחת את הסיכון.
רציתי גם ליצור הצגה ויזואלית של ההתקדמות לאורך השנה, ולכן מתחת לטבלה ניתן לראות גרף שמחכה למילוי- העמודות נעות בין 0 ל-100 בקפיצה של עשרות, ועם כל צבע שנתתי למקצוע מקודם- לאורך השנה יצטייר גרף צבעוני שישקף את ההתקדמות שלי.
לסיום סיומת: טיפים קצרים למתחילים בבולט ג'ורנל השנה
1) תתחילו בקטן- אני יודעת שקשה לעמוד בפני כל הספראדים המטורפים שיש באינסטגרם ובפינטרסט, אבל אני ממליצה להתחיל עם ספראדים מינימליסטים כדי להכיר את השיטה עצמה, להבין מה עובד לנו ומה לא. אני התחלתי עם ספראדים מטורפים והמון (הרבה יותר מדי) טראקרים, מה שבסופו של דבר מנע ממני למלא אותם לאורך זמן.
2) אל תפחדו לנסות- דיברנו על ניסוי וטעייה מקודם, וזה תקף גם פה: אם לא ננסה, לא נדע. אז אמנם אמרתי להתחיל בקטן, אבל אפשר להתחיל בקטן ולנסות קצת מהכל. ונסיון לאו דווקא אומר התחייבות בבולט ג'ורנל; אפשר לנסות חודש אחד משהו אחד, וחודש לאחר מכן משהו אחר, להשאיר, לשנות, להוסיף, להוריד. אם לא ננסה, לא נדע מה עובד בשבילנו.
3) אל תפחדו לטעות- אני זוכרת שכל כך פחדתי לעשות טעויות כשרק התחלתי, ודחיתי את טקס הספראד החודשי כל פעם. טעויות זה אנושי, וסביר להניח שהן גם הרבה פחות גדולות משנראה לכם.ן, ואף אחד.ת לא באמת שם.ה לב. ובכל זאת, יש המון דרכים לתקן אותן, אם אתם.ן בכל זאת רוצים.ות- טיפקס, להדביק חתיכת נייר מעל, או להדביק את העמודים אחד לשני ולהתחיל מההתחלה. זה לא סוף העולם!
4) זה בסדר אם לא יוצא לכם.ן בדיוק כמו שרציתם.ן על ההתחלה- זו ההתחלה! יש לכם.ן עוד דרך ארוכה לפניכם.ן. עם קצת אימון ונסיון, אני מבטיחה שזה ישתפר. תהיו גאים.ות בשיפור ובהתקדמות שעשיתם.ן לאורך הזמן!
5) שימו לב למה שחשוב באמת- אם המטרה שלכם.ן היא להשתמש בבולט ג'ורנל ככלי לארגון זמן, שימו לב שהקישוטים לא מסיחים את דעתכם.ן מכך. זה כיף ומהמם כשהבולט ג'ורנל מקושט, אבל אם בסופו של דבר הוא מפספס את היעילות והמטרה שלו, חבל.
6) תהנו- כן, זה יומן, ואנחנו צריכים.ות לארגן את הזמן שלנו בו ולשמור עליו יעיל... אבל ממש כיף להשתמש בו גם בתור אווטלט אומנותי לחלקנו, ואם אחת המטרות שלכםץן היא לתת מקום לאותו ביטוי אמנותי- אל תשכחו להנות מהתהליך!
7) ואחרון: אל תקשיבו לשום דבר שאני אומרת- כי החוק היחידי בבולא ג'ורנל הוא שאתם.ן קובעים.ות את החוקים. זוכרים.ות? בסופו של דבר, זה היומן שלכם.ן- תעשו מה שאתם.ן רוצים.ות, ומה שטוב לכם.ן. ואם אתם.ן קוראים.ות את הפוסט הזה בהתלבטות אם לנסות או לא לנסות, להתחיל או לא להתחיל: זה הסימן שלכם.ן. מאמינה בך!
מקווה שאהבתם.ן את הפוסט, ומקווה שהצלחתי לעזור למי שהיו צריכים.ות עזרה.
בולט ג'ורנלינג הוא דבר אינדיבידואלי, לכן מה שעובד עבורי לאו דווקא יעבוד עבורכם.ן- אבל אני אשמח לעזור בכל התלבטות שיש לך בנושא.
אל תהססו לפנות אליי באינסטגרם: @her.study.diary או במייל: herstudydiary@gmail.com !
עד הפעם הבאה,
HER STUDY DIARY
Kommentare